czwartek, 7 sierpnia 2014

Zupa z jabłek - na ciepło i jako chłodnik


Ta pyszna zupa ma tę zaletę, że można ją jeść i na ciepło i na zimno a do tego z uwagi na dostępność głównego surowca można ją gotować cały rok. Choć naturalnie najlepiej smakuje latem :)

1 kg jabłek, obecnie świetnie nadają się do tego papierówki
cynamon, goździki, cukier
do wyboru- drobny makaron lub grzanki

Można ją robić na dwa sposoby: albo pokroić umyte jabłka wraz ze skórką do garnka, zalać ok. 3 litrami wody, dodać ze 3 goździki i gotować do miękkości, po czym przetrzeć przez sito (ja zdecydowałam się na ten wariant, jest wygodny gdy mamy np. małe jabłka) albo od razu obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i gotować jak wyżej, tylko później zmiksować. Gdyby było zbyt gęste dolać przegotowanej wody. Dodać do smaku cukru i odrobinę cynamonu. Jeśli ma być podana jako chłodnik - dobrze wystudzić.
Podawać z grzankami lub drobnym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz