sobota, 11 czerwca 2011

Syrop z kwiatów dzikiego bzu



Dziki bez właśnie kwitnie toteż polecam wszystkim pyszny i zdrowy naturalny syrop na przeziębienie. Świetnie rozgrzewa i leczy wszelkie infekcje. A jak pysznie smakuje :) Skandynawowie tak go polubili, że robią z niego lemoniadę.Wiedzą co dobre :)

Dziki bez na syrop zbieramy w słoneczny, suchy dzień. Kwiaty muszą być w fazie kwitnięcia, tak by miały sporo żółtego pyłku, przekwitnięte nie będą już wartościowe.
Na porcję około 7 słoików (czyli mniej więcej wystarczającą na zimę) potrzebujemy:
- 30-40 baldachimów bzu
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- 1 cytrynę
Wodę zagotowujemy z cukrem i odstawiamy. Duży słój wypełniamy bzem (bzu nie myjemy! wtedy wypłukalibyśmy cenny pyłek), zalewamy gorącą wodą z cukrem, dodajemy pokrojoną w kawałki cytrynę i obwiązujemy gazą.



Przez kolejne 4 dni mieszamy całą zawartość a następnie zlewamy syrop przecedzając go przez gęste sitko wyłożone gazą.



Przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.
A potem dodajemy do herbaty z plasterkiem cytryny i cieszymy się zdrówkiem cały rok.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz