poniedziałek, 9 lipca 2012

Rocznicowy tort truskawkowy



Tradycyjnie już początek lipca kojarzy się ze ślubem, a raczej z kolejną jego rocznicą. Tym razem już to już ósma i w związku z tym prezentuję nasz rocznicowy tort.


Robi się go całkiem prosto, najważniejsze to tylko upiec biszkopt a potem już prościzna. A przepis na biszkopt mam niezawodny:
Akurat na ten tort potrzebujemy biszkoptu z 6 jajek, więc proporcje są x 1,5, zwykle robię go z 4 jajek więc jest jeszcze prościej :)

Biszkopt:
6 jajek
1,5 szkl. mąki tortowej
3/4 szkl. cukru
1,5 płaskiej łyżki proszku do pieczenia
1,5 łyżki octu

Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem i octem, dodać do piany. Teraz stopniowo wsypywać mąkę, wymieszać.  Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekroić na 3 krążki.

Pomysł na masę na tort zaczerpnęłam stąd: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24513 ale trochę ją przerobiłam po swojemu.

Masa truskawkowa:
0,5 l śmietany 36 %
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
0,5 kg truskawek
1 łyżeczka żelatyny

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, gdy ostygną dodać pokrojone truskawki, zostawiając kilka z nich do dekoracji. Odlać 0,5 szklanki śmietany i wstawić do lodówki, pozostałą mocno schłodzoną ubić. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać ją do śmietany i wymieszać.
Biszkopt nasączyć wodą z cytryną i alkoholem, przełożyć masą truskawkową.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, ostudzić. W tym czasie ubić resztę śmietany z cukrem pudrem, dodać żelatynę. Posmarować nią górę i boki tortu, ozdobić truskawkami. Można boki tortu obsypać czymś dekoracyjnym np. ziarnami sezamu lub płatkami migdałowymi.



Smacznego :)







1 komentarz:

  1. Super wygląda i na pewno był smakowity a nasza rocznica przeszła na sklepowo, ale na przyszły rok wykorzystam Twój przepis mam nadzieję, bo to już będzie wstyd na srebrną rocznicę nic nie zdziałąć no chyba, ze wymyślimy coś zupełnie nietypowego.

    OdpowiedzUsuń