sobota, 24 października 2015

Tort marchewkowo-marchewkowy :)


Zrobiony dla małego solenizanta, więc zdrowy musiał być. No i nawet mu smakował :)

Ciasto marchewkowe (przepis znaleziony na jakimś forum):


1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
4 jaja
3 szklanki marchwi tartej na drobno
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżłeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu 


Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 min. w temperaturze 180 st. Wystudzić.
Przekroić na pół. Nasączyć sokiem marchewkowym albo herbatą z cytryną.

Ponieważ jest tego ciasta sporo to część piekę osobno w keksówce, potem jest do kawy :)


Masa - jak z ciasta KUBUŚ:


na 1 litrze Kubusia (marchew, brzoskwinia, jabłko) ugotować 3 śmietankowe budynie, do gorącego budyniu dodać pół kostki masła, wymieszać mikserem . Gorący budyń wylać na zimny biszkopt. 

Wierzch (też z innego przepisu):

2 łyżki miękkiego masła
1/3 szklanki cukru pudru

serek homogenizowany
opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny


Składniki polewy wymieszać i rozsmarować na ostudzonym cieście. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz