piątek, 27 marca 2015

Razowe pierogi z zieloną soczewicą


0,5 kg mąki pszennej "zwykłej" i 0,5 kg mąki pszennej razowej
1-2 jajka
0,5 kg zielonej soczewicy
2 cebule
olej, sól, pieprz, pieprz ziołowy

Soczewicę ugotować, dodać przyprawy i przesmażone posiekane cebule, dokładnie wymieszać.
Do obu mąk dodać jajka, sól i tyle letniej wody by ciasto było elastyczne. Wałkować placki i wycinać kółka, dając na środek tyle farszu, by nie "uciekał". Zlepiać i wrzucać na osolony wrzątek.
Podawać z cebulką lub odsmażone, z surówką i barszczykiem.
Uwaga! Te pierogi są twardsze niż zwykłe, ale niech to Was nie zraża, dzięki dodatkowi mąki razowej są zdrowsze :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz