czwartek, 29 sierpnia 2013

Ketchup pomidorowy


Przepis podpatrzony tutaj: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=603, lekko zmodyfikowany.
Taki zwyczajny, dość łagodny, bardzo pomidorowy ketchup.

Składniki:
2,5 kg pomidorów
2-3 cebule
5 jabłek kwaskowatych
1 mała ostra papryczka (opcjonalnie)
olej
kilka ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 5 goździków, sól, pieprz, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz




Pomidory i jabłka pokroić.
Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju, ewentualnie dodać drobno pokrojoną papryczkę (lub pół) - ja osobiście polecam, bo choć ketchup zaraz po zrobieniu wydaje się trochę pikantny to jednak w niewielkiej ilości na chlebie taki smakuje lepiej, nie jest mdły, no ale co kto lubi ;-) Dodać pomidory i jabłka oraz przyprawy (prócz pieprzu i gałki). Dusić do miękkości, przetrzeć przez sitko, dodać pieprz i gałkę. Jeśli jest zbyt rzadki można troszkę odparować do zgęstnienia. Przekładać do małych słoiczków i pasteryzować 10-15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz