poniedziałek, 18 marca 2013

Chleb mleczny


Kolejny pyszny chlebek na zakwasie z dodatkiem drożdży, z inspiracji tego forum

Składniki:
2 szklanki zakwasu
1,5 szkl. mleka
0,5 szkl. ciepłej wody
4 łyżki oleju
2 łyżki cukru
2 łyżki soli
1 kg mąki pszennej
1 dkg drożdży

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Gdy rozczyn ruszy dodać go do pozostałych składników, dobrze wyrobić wszystko. Zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, włożyć do koszyków lub innych naczyń wyłożonych ściereczką wysypaną mąką, zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 240 stopni, wyłożyć chleb na blachę, leciutko posmarować wodą lub mlekiem, posypać makiem lub sezamem, szybko naciąć. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec ok. pół godziny.


3 komentarze:

  1. Fajny wygląda tak wiejsko i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie!
    pozdrawiam :)

    Mam jeszcze prośbę, oddasz głos na mojego pieska? Dżala nr 7
    http://klubkotajasna8.blogspot.com/2013/03/gosujemy-konkurs-marzec-2013.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki!
    Mariolu, zagłosowałam i widzę, że Dżala ma duże szanse :)

    OdpowiedzUsuń