sobota, 27 października 2012

Ketchup warzywno-owocowy


Pyszny ketchup, który zrobiłam już jakiś czas temu ale nie wrzuciłam przepisu. W zasadzie to jakby się uprzeć to można go zrobić jeszcze teraz. Problem może być jedynie ze śliwkami.

-3 kg pomidorów,
- pól kg marchwi,
- pół kg selera
- pól kg czerwonej papryki,
- 5 ostrych papryczek,
- pól kg cebuli,
- pól kg jabłek
- pół kg śliwek
- 3 główki czosnku,
- pól szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- szklanka oleju
- ew. 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (dla lepszego koloru)

Warzywa oczyścić i pokroić, (pomidory ze skórką), czosnek przecisnąć przez praskę i wszystkie razem wrzucić do garnka. Dodać sól i cukier. Dusić 3 godziny bez przykrycia. Na koniec dodać olej. Zmiksować, podgrzać, przelać do słoiczków. Pasteryzować ok. 15 minut. Z tej porcji wychodzi ok. 11 małych słoiczków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz