piątek, 7 września 2012

Jabłka pod kruszonką


Mogłabym napisać "crumble jabłkowe" ale nie lubię obcych nazw, kiedy mamy własne. Bo to po prostu właśnie kruszonka.
Przepis na to jest genialnie prosty i szybko można wyczarować pyszny niedzielny deser.
Potrzebujemy:
4-5 jabłek
1 szklankę mąki
pół szklanki cukru
0,5 kostki masła lub margaryny
łyżeczkę cynamonu

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki lub kawałki, układamy w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formie żaroodpornej. Posypujemy cynamonem i - jeśli jabłka są kwaśne - cukrem. Z reszty składników robimy kruszonkę, posypujemy nią jabłka. Pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 180-200 stopni.
Pyszne jeszcze ciepłe ale i po wystygnięciu, choć wtedy już zwykle niewiele zostaje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz