sobota, 19 maja 2012

Drożdżowe paluchy


Są pyszne i naprawdę niezbyt pracochłonne. Przepis na nie pochodzi z "Biblioteki poradnika domowego".

Składniki:
1 kg mąki
8 dag drożdży
2 szklanki mleka
łyżka cukru
1 szklanka oleju
1 jajko
sól, kminek, ewentualnie inne przyprawy

Do miski wlać 1 szkl. mleka, dodać drożdże i cukier i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Potem dodać mąkę, 1 łyżkę soli, olej i resztę mleka. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość podzielić na 10 części, uformować wałki i ułożyć na blasze.



Gdy znów podrośnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czym kto lubi: grubą solą, kminikiem, brązowym cukrem, startym żółtym serem itp.



Piec w temperaturze 200 stopni  ok. 20 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz