wtorek, 17 maja 2011

Baba powielkanocna


...czyli słodkie wspomnienie świąt.
Polecam Wam doskonałą babkę piaskową z marmoladą różaną.
Przepis podpatrzyłam na blogu Passionfruit.
Ciasto jest naprawdę pyszne i nawet mój mąż, który nie lubi ciast "suchych" je chwalił.
A oto mój, zmodyfikowany nieco (bo robiłam w większej foremce niż autorka) przepis.

5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g  masła
marmolada różana
Masło rozpuścić i odstawić, by ostygło. Jajka utrzeć z cukrami. Wsypać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Na końcu dodać do ciasta rozpuszczone masło. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć małe kawałki marmolady, zachowując między nimi odstępy. Lekko wcisnąć marmoladę w ciasto, by była nim przykryta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz