wtorek, 5 marca 2013

Danie tureckie

Tak je nazwała, bo nie znam jego prawdziwej nazwy a przepis dostałam od dziewczyny mieszkającej w Turcji. Tam z pewnością ma jakąś fachową nazwę ale na polski użytek "danie tureckie" chyba wystarczy... :)
Jest bardzo proste choć oryginalne, szybko się robi i zaskakująco smakuje.
 Myślę, że wersja dla wegetarian byłaby dobra z granulatem sojowym, uprzednio trochę namoczonym w  wodzie.

Składniki:
1 szkl. ryżu
30 dkg mielonego mięsa
2 duże pory
pół dużego kubka jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, olej

Ryż opłukać i wrzucić na łyżkę rozgrzanego oleju. Po minucie smażenia zalać 2 szklankami wrzątku i ugotować na sypko na małym ogniu. W międzyczasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić pokrojone na 1-2 cm kawałki pory.


Na pory wyłożyć mięso, podlać wodą i dusić do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą.


Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przygotować sos czosnkowy z jogurtu.
Na ugotowany ryż nałożyć porcję porów z mięsem, polać sosem czosnkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz