wtorek, 9 kwietnia 2013

Pasztet z selera i pieczarek


Po świątecznych szaleństwach czas na odrobinę zdrowej żywności (może nawet dietetycznej...;-)), no, w każdym razie smacznej i dającej urozmaicenie.
Składniki:
2 selery
1/2 kg pieczarek
duża cebula
2-3 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej lub oliwa, ew. pół kostki margaryny no ale jak ma być zdrowo to lepiej oliwa
bułka tarta
ew. inne ulubione przyprawy typu pieprz ziołowy, papryka, majeranek

Selery ugotować w skórce, ostudzić, obrać i zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na oliwę, dodać pieczarki pokrojone w drobną kostkę (można zmielić surowe zamiast kroić), dodać sól, pieprz i dusić aż woda odparuje, ostudzić. Foremki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Selera połączyć z pieczarkami, doprawić do smaku, ew. dolać troszkę oliwy, wbić jajka, dosypać tartej bułki by nie było za rzadkie i wyrobić. Nałożyć do foremek i piec ok. godziny w 170 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz