poniedziałek, 3 września 2012

Dżem z mirabelek


Małe, żółte, kwaśne. Nadają się głównie na kompoty, o czym pisałam tutaj: http://serwetkowo.blox.pl/tagi_b/114969/mirabelki.html
Ale urozmaiceniem może być dżem - o zaskakującym smaku i pięknej barwie, zwłaszcza jeśli mamy ich dużo.
Na dżem potrzebujemy:
- mirabelki
-cukier

Owoce myjemy i wrzucamy do dużego garnka. Na małym ogniu rozgotowujemy do momentu gdy skórki i pestki będą odchodzić bez problemu. Wtedy przecieramy przez sitko i dosypujemy cukier. Mnie na 5 kg owoców poszło ok. 1 kg cukru ale wszystko zależy do indywidualnych upodobań. Pamiętajmy jednak, że one zawsze będą kwaskowate i na tym polega ich urok. Z cukrem pogotować na tyle, by się rozpuścił.
Gorący dżem nakładać do słoików, pasteryzować 10-15 minut.


Dżem jest doskonały do naleśników oraz kanapek. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz