sobota, 24 października 2015

Tort marchewkowo-marchewkowy :)


Zrobiony dla małego solenizanta, więc zdrowy musiał być. No i nawet mu smakował :)

Ciasto marchewkowe (przepis znaleziony na jakimś forum):


1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
4 jaja
3 szklanki marchwi tartej na drobno
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżłeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu 


Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 min. w temperaturze 180 st. Wystudzić.
Przekroić na pół. Nasączyć sokiem marchewkowym albo herbatą z cytryną.

Ponieważ jest tego ciasta sporo to część piekę osobno w keksówce, potem jest do kawy :)


Masa - jak z ciasta KUBUŚ:


na 1 litrze Kubusia (marchew, brzoskwinia, jabłko) ugotować 3 śmietankowe budynie, do gorącego budyniu dodać pół kostki masła, wymieszać mikserem . Gorący budyń wylać na zimny biszkopt. 

Wierzch (też z innego przepisu):

2 łyżki miękkiego masła
1/3 szklanki cukru pudru

serek homogenizowany
opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny


Składniki polewy wymieszać i rozsmarować na ostudzonym cieście. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.


Pasta z sera, tuńczyka i suszonych pomidorów



20 dkg białego sera
1 puszka tuńczyka
kilka suszonych pomidorów

Wszystko zmiksować blenderem. Jeśli tuńczyk był w oleju, to już go nie dodawać, jeśli w sosie własnym to dodać 2 łyżki. Doprawić pieprzem, oregano, natką pietruszki.

czwartek, 22 października 2015

Bardzo prosta sałatka z jajek


Tę "sałatkę" poznałam kiedyś na szkoleniu w Borach Tucholskich. Jest prosta, smaczna i urozmaici każde śniadanie.

4 jajka na twardo
szczypiorek
majonez
pól pęczka rzodkiewek

Jajka pokroić w kostkę, posypać siekanym szczypiorkiem, na to majonez i starte na grubych oczkach rzodkiewki. I już! Smacznego!

poniedziałek, 5 października 2015

Patisony marynowane

3 kg patisonów
1,5 l wody
1,5 szkl. octu
1 szkl. cukru
1,5 łyżeczki soli
liść laurowy, koper, gorczyca, ziele angielskie,pieprz, kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku

Zagotować wodę z octem, cukrem i solą, przestudzić. Patisony pokroić na kawałki, małe marynować w całości. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, po kilka ziaren ziela, pieprzu, gorczycy, kawałek kopru, chrzanu i czosnku. Włożyć patisony, zalać zalewą. Pasteryzować ok. 15 minut.