piątek, 14 sierpnia 2015

Dżem agrestowo-porzeczkowy


Składniki:
porzeczki czerwone
agrest, najlepiej niedojrzały
cukier
- wszystko w dowolnych proporcjach, w zależności od upodobań

Porzeczki zasypać cukrem, agrest troszkę rozgotować i też zasypać cukrem. Smażyć po kilkanaście minut, robiąc kilkugodzinne przerwy. Przełożyć do słoików i zapasteryzować.



wtorek, 4 sierpnia 2015

Tort miętowy

Oczywiście rocznicowy ale bardzo prosty, no aż za prosty jak na taką rocznicę ślubu ;-)



Biszkopt tym razem jasny:
6 jajek
3/4 szkl. cukru
1,5 szkl.mąki
1,5 łyżki proszku do pieczenia
1,5 łyżki octu

Białka ubić, dodać cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem i octem, dodać do białek. Pomału dodawać mąkę. Upiec 3 okrągłe placki. Zimne nasączyć herbatą miętową lub po prostu miętą z dodatkiem 2 łyżek alkoholu.

Masa:
0,5 l śmietanki kremówki (u mnie Łowicka 36 %)
opakowanie 150 g landrynek miętowych
3 łyżeczki żelatyny

Landrynki rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Żelatynę też rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Ubić kremówkę, dodać landrynki i żelatynę. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem, ale to zależy od cukierków i upodobań kosumentów torta :)

Placki przełożyć masą i udekorować dowolnie.