środa, 19 marca 2014

Ryba w galarecie curry


Zawsze poszukiwałam przepisu na dobrą rybę w galarecie. Jednak taka rozdrobniona z jajkiem i groszkiem to nie było to. Zastanawiałam się czy może zrobić rybę faszerowaną a potem zalać galaretą - no ale to sporo roboty.
Więc wymyśliłam - banalnie proste

Składniki:
0,5 kg filetów rybnych (dorsz, mintaj, morszczuk)
kawałek pora
1 marchewka
1 pietruszka
sól, pieprz, cytryna
garść rodzynek
3 jajka
1 kajzerka
2 łyżki żelatyny
1 kostka rosołowa
curry

Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Surową rybę wraz z warzywami i kajzerką zmielić. Dodać sól, pieprz i troszkę soku z cytryny. Do masy dodać rodzynki, jajka i podsypać - w miarę potrzeby - bułki tartej.
Uformować wałek, zawinąć w rękaw do pieczenia, związać i gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Wystudzić.



W 0,5 litra wrzątku rozpuścić kostkę rosołową i 2 łyżki żelatyny, dodać łyżeczkę curry. Rybę pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretką.



Można przed zalaniem posypać natką pietruszki.
Pycha!