czwartek, 29 sierpnia 2013

Ketchup pomidorowy


Przepis podpatrzony tutaj: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=603, lekko zmodyfikowany.
Taki zwyczajny, dość łagodny, bardzo pomidorowy ketchup.

Składniki:
2,5 kg pomidorów
2-3 cebule
5 jabłek kwaskowatych
1 mała ostra papryczka (opcjonalnie)
olej
kilka ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 5 goździków, sól, pieprz, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz




Pomidory i jabłka pokroić.
Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju, ewentualnie dodać drobno pokrojoną papryczkę (lub pół) - ja osobiście polecam, bo choć ketchup zaraz po zrobieniu wydaje się trochę pikantny to jednak w niewielkiej ilości na chlebie taki smakuje lepiej, nie jest mdły, no ale co kto lubi ;-) Dodać pomidory i jabłka oraz przyprawy (prócz pieprzu i gałki). Dusić do miękkości, przetrzeć przez sitko, dodać pieprz i gałkę. Jeśli jest zbyt rzadki można troszkę odparować do zgęstnienia. Przekładać do małych słoiczków i pasteryzować 10-15 minut.


środa, 28 sierpnia 2013

Sos cukiniowy


Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, o wszechstronnym zastosowaniu. Dania z jej robi się bardzo szybko i we wszelakich kombinacjach smakuje doskonale - zwłaszcza ta własnoręcznie wyhodowana :)

Dziś proponuję sos cukiniowy z makaronem razowym.

Składniki:
2 spore cukinie
1 cebula
serek topiony lub pleśniowy typu Lazur
kawałek kiełbasy (opcjonalnie)
sól, pieprz, czosnek, olej

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę z kiełbasą, dodać obraną i pokrojoną cukinię, dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, dodać serek.
Podawać z ugotowanym makaronem, najlepiej razowym, ewentualnie z ryżem.


wtorek, 27 sierpnia 2013

Koreczki


Przepyszne ogórki z dodatkiem papryki i cebuli, zastępujące wszelkie marynaty, zwłaszcza gdy się je zrobi w większej ilości :)

4 kg małych ogórków
1 kg cebuli pokrojonej w ćwiartki
5 papryk pokrojonych w paski
ziele angielskie, liście laurowe

Solanka: 9 szklanek wody zagotować z 1 szklanką soli, ostudzić.
Zalewa: 6 szklanek cukru zagotować z 4 szklankami octu i 8 szklankami wody, ostudzić.

Wszystkie warzywa (ogórki można pokroić na mniejsze kawałki) zalać solanką i odstawić na 3 godziny.




Po tym czasie przełożyć do słoików (bez solanki), do każdego słoika dodać po liściu laurowym i 2-3 ziarenka ziela angielskiego, zalać zalewą.



Pasteryzować 10-15 minut.






sobota, 10 sierpnia 2013

Fasolka szparagowa z białym serem


Sezon na fasolkę szparagową w pełni więc warto korzystać i przygotować letnie danie z nią w roli głównej. Proponuję coś nietypowego ale bardzo pysznego.

1 kg fasolki szparagowej
1 kostka - ok. 20-25 dkg białego sera
10 dkg boczku lub szynki (można pominąć)
masło, tarta bułka

Ugotować fasolkę, podsmażyć boczek lub szynkę. Bułkę tartą zrumienić na maśle.
Fasolkę posypać pokruszonym serem, polać masłem z bułką, posypać wędliną.
I to wszystko, smacznego!